Zondag 22 oktober 2023: Mouriès

 We sliepen vannacht lekker op onze vide. M ging al weer om 7:30 op om hard te lopen. Het was maar net licht. De zon komt pas na 8 uur op. Vandaag stond een duurloop van 1:15 op het programma en Strava had een prachtige route bedacht doe vrijwel geheel door de heuvelachtige olijfboomgaarden ging. Langs de kant van de weg staat wilde venkel waardoor het heerlijk rook. De wegen waren heel rustig en M kwam vrijwel niemand tegen dus het was heerlijk lopen.

Rond 10:30 waren we gedoucht, hadden we ontbeten en de loopkleren uitgewassen. Tijd om te vertrekken. We reden naar Arles en vandaar reden we een route door de Camargue. Dit is een heel groot vlak moerassig gebied waar het zoete water van de Rhone gemengd is met zeewater. Dit kwelwater zorgt voor veel soorten vissen, algen en heel veel vogels. Er zijn vrijwel droge stukken, moerassige stukken en meren/beken. Verder lopen hier wilde paarden en een rundersoort.

Wij reden eerst naar een vogelreservaat. Dit is een mooie plek om veel vogels te zien. In dit reservaat zijn de omstandigheden voor hen ideaal. Het was echt bizar hoeveel we er zagen. Ooievaars, meerkoeten, eenden, diverse soorten reigers en heeeeeel veel flamingo’s. Zo fantastisch om te zien! En je kan ze hier van dichtbij naderen. Ook al zijn ze hier echt in het wild, ze zijn hier wel gewend aan de bezoekers. Ze treken zich er in ieder geval weinig van aan en slapen en eten rustig door. Er was een wandeling van 2,5 km langs diverse poelen en oberservatiehutten. Verder veel informatie over alle vogels. Erg mooi gedaan!

Het was inmiddels lunchtijd en we reden door naar Saintes-Marie-de-la-Mer. M was hier als kind al eens geweest maar herkende weinig. Het is een vlak havenstadje, heel anders dan de vorige havenplaatsjes waar we waren. Deze heeft meer weg van de plaatsjes aan de Atlantische kust. 

Het was zondagmiddag dus weer behoorlijk druk zo rond lunchtijd. Ook hier waren weer heel veel restaurantjes. Het was de laatste keer dat we aan zee waren en hier hadden ze vrijwel overal alleen maar zeevruchten en via. We lieten ons toch weer verleiden tot een lunchmenu en vooral omdat je als voorgerecht 5 oesters kon kiezen. Dat was heerlijk. Als hoofdgerecht had J dorade en M rode visjes. In Frankrijk is alles lekker. De rijst erbij was romig en kruidig en er zat heerlijke ratatouille bij. Standaard krijg je altijd brood en gratis water erbij. Een huiswijntje is heel betaalbaar en altijd prima. De meeste fransen drinken dat ook. We hadden weer een supermaal. Als negerecht M fromage blanc met frambozensaus en J zelfgemaakte appel tarte tatin. 

We liepen nog een rondje door het stadje met veel toetistische winkeltjes waar vooral olijfolie, zeep en zout uit de Camargue werd verkocht. 

We vervolgden onze weg nog een stuk door het moerasgebied en stopten nog bij een enkel uitkijkpunt. We zagen nog regelmatig enkele flamingo’s maar niet meer zoveel bij elkaar. Daarna reden we terug naar ons huisje waar we rond 16:15 waren en de zon nog lekker op ons terrasje scheen dus we nog even in de zon konden zitten. Het was maar 20 graden maar brandde flink. 

We hadden dan al wel warm geluncht, we hadden ook al eten voor vanavond. De middaglunch was best licht dus maakten we dit gewoon. De laatste miniwraps met een prutje van aardappel (ook nog over) worteltjes en doperwten uit blik, tofu en currykruiden. Dat was heel prima te eten.

Vanavond kijkt j F1 en M gaat lezen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten