Maandag 23 oktober 2023: Mouriès

Het was vanochtend bewolkt en we deden rustig aan. Beetje uitslapen (tot 8 uur joehoe) En langzaam opstarten. Daarna reden we naar les Baux de Provence, een oud middeleeuws stadje, hoog op een rots, hier in de Alpilles. Slechts 20 minuten rijden. Het was nog vrij rustig, alle plek op de parkeerplaats. 

We liepen het plaatsje omhoog, door de kleine steegjes. Het is behoorlijk toeristisch. Allemaal dezelfde winkeltjes met zeep, olijfolie (want 25.000 olijfbomen in deze streek, zo lazen we), kruiden en dat soort dingen. Verder nog wat toeristische restaurantjes. 

Bovenaan is het oude kasteel. We bezochten het niet, er is niet veel bijzonders extra te zien en als je er omheen loopt zie je al best veel. Naast het kasteel is helemaal boven op de rots ook een groot kaal plateau met rondom uitzicht op de omgeving. Best indrukwekkend, zeker omdat er een behoorlijke mistralwind stond. Je had het gevoel er zo af te waaien. Hier stonden ook de restanten van een molen, een goede plek met deze wind.

Het begon inmiddels drukker te worden en duidelijk was ook dat de Franse kinderen hier nu ook vakantie hebben want er waren veel gezinnen. Beneden, op een paar honderd meter lopen van het dorp, is de tentoonstelling ‘carrières des Lumières’ te zien. Uitgehakt uit de rotsen is een hele grote zaal met grote zuilen waarop een bewegende lichtshow te zien is. M was al eens naar een vergelijkbare tentoonstelling in de Westergasfabriek geweest. 

Het leuke was dat deze tentoonstelling ging over Hollandse meesters. Het heette: ‘van Vermeer tot Van Gogh’. De indrukwekkende muziek maakte het nog mooier. Heel bijzonder om te zien en eigenlijk niet te omschrijven. Vooral het Van Gogh deel was heel mooi met de vele kleuren, bloemen en landschappen. Omdat het toevallig net opnieuw begon toen wij binnen kwamen konden we het mooi in volgorde zien. Het duurde circa 0:45 uur.

Het was nogal druk dus wij liepen na het helemaal gezien te hebben weer terug naar de auto. Via een spectaculaire weg mer veel haarspeldbochten en bijzondere rotsformaties reden we naar Saint Remy en Provence, een leuk stadje maar er was veel dicht en bovendien waaide het ook hier hard. 


We liepen ook hier een rondje en lazen dat Van Gogh hier een tijd in een psychiatrische instelling had gezeten en ook een aantal werken stammen uit die tijd zoals ‘de platanen’. De betreffende platanen hebben we ook even bekeken. Verder aten we bij een bakker een broodje (J) en een groentenquiche (M).

We reden terug via een toeristische route door een heuvelachtig landschap met vooral veel olijfbomen. We gingen wel weer terug want ondanks dat het met 23 graden best warm was, was de wind niet fijn. 

In het huisje werkte M nog wat en deed administratie en J keek een film. We deden boodschappen bij de plaatselijke Spar. We aten alle restjes op wat neerkwam op stokbrood met scrambeld tofu (met korkuma war hier toevallig stond), champignons, uitje en tomaat en een salade van komkommer. Prima te doen, vegan en gezond. Leuke uitdaging om van wat er is iets lekkers te maken. We hadden ook nog maar enkele druppels olijfolie…. Ons kattenvriendinnetje kwam ook nog gezellig buurten.

Vanavond pakken we in, ruimen we op en doen nog een spelletje. Morgen vertrekken we naar onze laatste plek: Avignon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten