Zaterdag 21 oktober 2023: Marseille - Mouriès

 De bijensteek heeft wel impact. Er zit een enorme rode harde jeukende plek op M’s kuit van een centimeter op 8 en het jeukt en brandt nog steeds. Helaas geen coolpack of allergiepillen bij de hand dus ze zal het moeten ondergaan. Het was sowieso wel een onrustige nacht want we hadden het raampje wat open staan en het is niet normaal wat er continu voor een lawaai uit de stad komt. Eigenlijk een soort continue ruis. Wat mogen wij ons gelukkig prijzen om in relatieve stilte te wonen. 

We konden wel wat uitslapen vanochtend want pas om 10:38 de trein. En we hadden de luxe van een ontbijtbuffet dit keer. Het was vrij simpel maar er was sojamelk en muesli en fruit dus prima. We gingen met de TGV maar slechts 11 minuten 😀. We gingen namelijk naar het TGV station van Aix-en-provence. Dit ligt namelijk mooi centraal en je kan er huurauto’s ophalen. Dat deden wij dan ook.

We hebben onze huurauto via Sunnycars (via ANWB) geboekt en die boeken dan vervolgens bij de verhuurmaatschappijen maar door hen heb je een vast goed en betrouwbaar pakket aan service en verzekeringen en hoef je je dus niet in alle contracten en voorwaarden te verdiepen want die verschillen nogal eens en zijn erg ingewikkeld. Vorige keer hadden we een auto van Europcar en dat ging heel makkelijk. We konden gewoon zelf de auto in de garage opzoeken en we mochten beiden de auto besturen. Nu bij Alamo was het allemaal weer heel anders. S Mok wilde rijden dan kostte dat €30 (!) per dag en we moesten nu lang wachten tot iemand ons helemaal de auto liet zien en uitlegde. J was wel blij want het was een Renault Captur, een automaat en groter dan waar we voor betaald hadden. 

Toen we dan eindelijk op weg konden en naar Aix en Provence reden (nog 20 minuten rijden) was het net spits voor de middaglunch. Het stond helemaal vast rondom de stad. Alle parkeergarages waren vol. We hadden al bijna besloten om deze stad maar over te slaan maar in 1 parkeergarage was nog wel plek dus toch daar maar heen gegaan. Voordat we een plek hadden duurde het nog wel even want er wilden veel mensen in en het was er heel krap. Gelijk een beproeving met de nieuwe auto.

Het was toch slechts een klein stukje lopen naar het centrum. We hadden inmiddels best trek en het eerste tentje die we tegenkwamen leek al heel leuk. Hier hadden ze namelijk falafel met salade. Precies waar we zin in hadden én vegan. Het was wel een Palestijns restaurantje dus misschien niet (of juist wel) politiek correct. In ieder geval gerund door een hele aardige vent en het was erg lekker. En ook nu zaten we weer buiten op het terras want de zon scheen volop en het was weer boven de 20 graden.

Wat is Aix een enorm leuk stadje zeg. We waren blij dat we er toch heen gegaan zijn want er hangt een hele fijne vibe. Allemaal leuke wat alternatievere mensen met hele leuke kleren aan, jong ook. En het stadje zelf was echt een grote verrassing. Zoveel kleine straatjes, pleintjes met fonteinen, heel veel delicatessewinkeltjes, overdreven veel restaurantjes vanuit alle culturen en alles ziet er mooi en gezellig uit. Wát een verschil dan met Marseille.

Door de straatjes struinend waren we zelfs helemaal verdwaald geraakt en toen we het tijd vonden om de auto weer op te zoeken bleek dat helemaal aan de andere kant te zijn. De navigatie vertelde ons de route en dat bleken weer andere straatjes die wéér leuk waren. 

Het was inmiddels al best laat en nog een uur rijden naar ons appartement dus we besloten om daar maar gelijk heen te gaan. Dit deel van de Provence is weer heel anders. Vlakker en droger. Minder groen dan tussen Nice en Toulon. Desondanks mooi. 

De Airbnb is in het kleine stadje Mouriès, aan een soort hofje bij een heel smal straatje. Alle huisjes zijn hier ook klein, en soort arbeiderswoningen. Ons appartement zit boven die van de eigenaresse die er dit weekend niet is. Via Airbnb krijg je instructies, in dit geval lag de sleutel onder de bloempot. Steeds weer spannend. Het is leuk ingericht met vintage spulletjes en we slapen op een vide met een trappetje er naartoe. 

De auto moeten we wel een stuk verder parkeren omdat alles hier zo smal is. We gingen echter gelijk naar de Super U ca 15 minuten verderop. Een gloednieuwe enorme winkel. Het assortiment vega en vegan valt wel erg tegen nog steeds. Een paar burgers en schnitzels en ze hebben Alpro. Koken blijft een uitdaging.

Toen we terug waren was er op ons ieniemienie terrasje precies nog zon. De buurtpoes kwam gezellig knuffelen en met een roseetje was dat echt even genieten. M maakte vanavond chili sin carne met wraps. Was iets te scherp geworden want de peper bleek hier pittiger dan in NL.

We hadden in eerste instantie geen wifi maar onze host reageerde snel op ons bericht en zorgde dat we gebruik kunnen maken van het netwerk van de buren. Fijn, want M moest nog aan het werk en daarnaast had gisteren haar laptop kuren en voor de reparatie was internet nodig. 

Vanavond doen we nog een spelletje.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten