Vrijdag 20 oktober 2023: Méounes-les-Montrieux - Marseille

M was gisteren tijdens het hardlopen in haar kuit geprikt, waarschijnlijk door een bij. Dat begin gisteravond te branden en jeuken. Een fijne nacht was het dus niet. We stonden ook mooi op tijd op omdat we om 8:30 wilden gaan om voldoende tijd te hebben voor de reis. Dat lukte allemaal goed. We moesten wel nog wat kleding vochtig meenemen die we nota bene 2 dagen geleden hadden gewassen. De centrifuge werkte blijkbaar niet zo goed. Het had overigens de hele nacht geregend en ook nu regende het nog.

We deden een klein uurtje over de route naar Toulon, er was wel wat ochtendspits om de stad in te komen. Het inleveren van de huurauto ging soepel. Op het station aangekomen (50 minuten voor vertrek) bleek de door ons geboekte trein een vertraging te hebben van 1,5 uur (!). Bij navraag bleek echter dat je met dat kaartje ook gewoon op een ander tijdstip mocht reizen. Als we dát eerder hadden geweten…. Nu bleek dat we zelfs een trein eerder konden nemen. Dat was wel een stoptrein maar we konden zitten dus het was prima.


De reis naar Marseille was ongeveer een uur. Marseille heeft een mooi station en je kijkt gelijk uit over de stad. Ons hotel (simpel maar prima Holiday inn) is naast het station en we konden de bagage daar vast kwijt. Het was inmiddels droog geworden. We wilden naar de oude haven lopen maar hadden blijkbaar niet de goede route gekozen want kwamen achter het station in een niet zo prettige wijk terecht. Donkere stegen, heel veel troep en alleen maar mannen op straat. Geen fijne sfeer. Ook de straten daarachter hadden weinig te bieden. Hetzelfde gold voor het westelijk deel naast de haven.

De haven zelf is wel mooi met uitzicht op de stad, de vele bootjes en volop terrassen. We gingen uiteindelijk naar het oostelijk deel en dat was een stuk leuker. Hier vonden we een restaurantje waar alles net wat goedkoper was dan aan de haven en natuurlijk aten we hier bouillabaise want dat hoort in Marseille. Verschil met de vissoep die we eerder aten is dat hier hele stukken vis in zitten evenals aardappel. De vissoep is van resten gemaakt en gepureerd. Wel kregen we ook hier geroosterd stokbrood (croutons), rouille (verse mayo met knoflook en saffraan) en geraspte kas bij. Het was lekker en een leuke plek. We aten geen voor- of nagerecht want van die uitgebreide maaltijden zitten we steeds de hele dag vol. 

Na het eten liepen we naar het Jardin du Pharo. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het was inmiddels zonnig en 23 graden geworden dus de jassen konden weer uit en het werd zweten tijdens het klimmen de heuvel op. Het uitzicht was inderdaad prachtig.

We liepen terug naar het ‘winkelcentrum’ en dronken onderweg nog ergens een witbiertje met een leuk uitzicht op een druk kruispunt. Altijd leuk om naar al het verkeer te kijken, inclusief de toeristentreintjes.


We liepen door de winkelstraten, kwamen in de Oosterse/afrikaanse wijk met reataurantjes en winkeltjes en daarna naar de buurt Cours Julien. Eigenlijk een straat. Hier zitten vooral artistieke tentjes, muziekwinkels, kunst en ook een filmposterwinkel. Aan het eind van de straat is een plein met water en rondom terrasjes, allemaal wat alternatief. Wij dronken er een soort van cocktail (M) en biertje (J) want het was happy hour. Heerlijk om naar al die mensen te kijken.

Wat wel opvalt is dat van heel veel panden de rolluiken dicht zitten. Dat geeft een vee minder leuke sfeer, verder is het geen schone stad, soms zelfs echt smerig met op veel plekken graffiti. Soms mooi, maar meestal heel lelijk. Nee, voor ons is wel duidelijk dat Nice veel fijner en mooier is. Niet voor niets zijn we hier ook maar een dag. Rond 18:00 en na alweer 11 km lopen vonden we het genoeg. Bij een supermarktje kochten we tomaatjes, een kaasje en volkorentoastjes (eindelijk weer eens volkoren) en op de hotelkamer aten we dat met een banaan als toetje.

Vanavond blijven we gewoon lekker chillen. Het nachtleven van Marseille laten we aan ons voorbij gaan. Morgen weer verder!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten