Zondag 15 oktober 2023: Nice - Antibes

 ‘S avonds relatief laat eten is geen succes. Voortaan proberen we weer on ‘s middags wat uitgebreider te lunchen en ‘s avonds iets lichts te eten. 

Vanochtend was de vertrek uit Nice gepland. Alles ingepakt en weer netjes gemaakt en nog even een croissant en koffie gehaald op de hoek. We hoefden de bestelling niet eens door te geven, ze kennen ons al! We namen een stokbrood mee en aten nog een stuk met jam in ons appartementje met wat druiven (zie foto). 

Naar het station is het ca 10 minuten lopen. Het wieltje van M’s tas/koffer brak alleen in tweeën. Deze heeft ze al wel heel lang, maar toch erg balen want het is verder een hele fijne en goede koffer van een goed merk. Gelukkig reed hij nog wel, alleen wat zwaarder. In Nederland maar kijken of we het kunnen maken. We waren ruimschoots op tijd voor de trein van 10:15 maar desondanks werd het spannend want er waren veel ticketautomaten buiten werking waardoor bij de anderen lange rijen stonden. We gingen het dus maar digitaal proberen. Moesten we betalen met creditcard die ver weg gestopt zat. Uiteindelijk gelukt maar toen viel steeds de internetverbinding uit waardoor we de ticket niet op de telefoon kregen en die hadden we wel nodig om het poortje door te komen.

Het was dus uiteindelijk nog rennen geblazen om de trein te halen. We hadden ook alleen een staplaats op het balkon. Gelukkig was het maar 25 minuten naar onze volgende bestemming: Antibes. Deze badplaats is wat minder bekend dan Cannes en Montpellier en daardoor, zo hebben wij ons laten vertellen, wat lieflijker. Antibes heeft 70.000 inwoners.

We hadden een redelijk simpel stadshotel op 400 meter van het station. Dat is wel het lastige van reizen per trein, om goede accommodaties te vinden. Een airbnb was nu geen optie omdat je daar meestal pas om 15:00 terecht kan en er was geen andere mogelijkheid voor de bagage. Hotels dichtbij het station waren er ook amper. Maar dit is prima. Veel meer ruimte dan de vorige nachten alleen wat vergane glorie. En we konden hier dus wel alvast de bagage achterlaten. 


Naar de haven was het een paar minuten lopen en we dronken daar een kopje koffie. Je hebt vanaf de kustlijn een prachtig uitzicht op de zogenaamde maritieme alpen, bergtoppen die boven de zee uitsteken.

Daarna liepen we naar de oude stad en de markthal die morgen niet open bleek. Het was hier echter behoorlijk druk. Dat bleek uiteindelijk in de hele oude stad wel het geval. Best wat toeristen, vooral uit het oostblok en Engeland, en vooral veel youtubers/vloggers. De smalle straatjes zijn dan ook weer schilderachtig. Er was nu, op zondag, best veel dicht maar er zijn hele leuke winkeltjes met kunst en mooie spulletjes 


Het was bijna lunchtijd en we hebben inmiddels geleerd dat we vroeg een plekje moeten hebben op populaire plekken. Ook nu weer een hele goede keuze in leuk straatje met veel locals en een lokaal menu de midi van een schoolbord. M at een heerlijke aubergine op Parmezaanse wijze en daarna ravioli met cepes (paddenstoel). Echt overheerlijk was het. J had een tonijntartaar vooraf en daarna een champignonpizza en dat kunnen ze hier, vlakbij de Italiaanse grens ook heel goed, al verfransen ze hem wel. Er zat geen pesto op maar peterselie met knoflook en olijfolie. Heel erg lekker ook.


Als dessert kozen we ook voor iets echt Frans. J de creme brulee en M de Ile flottante, dat had ze nog niet eerder gehad maar is een echt traditioneel nagerecht hier. Gebakken eiwit in vanillesaus. Ook de nagerechten waren hemels. En al met al betaal je voor zo’n menuutje maar €27 pp en voor een karafje wijn €7. Ideaal toch…. Overigens lukt het niet om hier vegan te eten. Áls het er is, dan zouden we het nemen maar we hebben het bij de echt franse restaurants niet gezien. We laten dat dus ook maar. J eet ook wel vis. M alleen als er niet anders is. Vegetarisch is er meestal wel.


Na de lunch liepen we met een omweg naar het Picassomuseum. Picasso heeft een aantal maanden in Antibes verbleven en toen een serie tekeningen en schilderijen gemaakt en geschonken aan de stad. Het museum is mooi gelegen in de stadsmuur met uitzicht op zee. Het is een beperkte collectie maar toch leuk. Bijzonder werk van Picasso zoals titels als: dood zeeleven met citroen of vrouw met zee-egels en dan zie je iets wat op een vrouw lijkt (meestal met ogen op een heel andere plek dan je zou verwachten) met 3 zee-egels op haar buik getekend. Grappig.


Daarna liepen we rustig naar het hotel om in te checken en een klein dutje te doen (M). Einde van de middag gingen we weer naar het centrum en dronken op 2 verschillende terrasjes een drankje en keken naar de vele verschillende mensen. Bij laatste café raakten we nog aan de praat met een enigszins aangeschoten fransman die fan was van Max Verstappen maar niet wist waar Nederland precies lag en die probeerde Engels te praten.


We hadden nog steeds niet echt veel zin in eten en besloten daarom maar weer een stokbrood, een kaasje en paprika te kopen. Ook maar een klein mesje gekocht want weer eens vergeten om die mee te nemen en in een hotel hebben ze dat natuurlijk ook niet. Brood, kaas en paprika is een prima avondmaaltijd.

We keken nog serie (sex education) via Netflix.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten