Zaterdag 14 oktober 2023: Nice

Vanochtend ging M weer hardlopen. 10 km dit keer en wederom over de boulevard en langs de haven, nu nog wat verder door langs de kust. Het is handig om Strava een route te laten maken want dan weet je precies dat je lang genoeg loopt en weer terug komt. Er waren weer veel lopers op de been en het was heerlijk.


Na het douchen en een stuk stokbrood met jam aten we op de hoek weer wen croissant met een kopje koffie, zoals veel Fransen doen. M had bedacht vandaag naar het oude bergstadje Eze te gaan maar had nergens kunnen vinden hoe je daar nu het meest handig kan komen zonder auto. De uitkomst is het ‘office de tourisme’ die op 500 meter van ons appartement was. Advies was om eerst een stuk met de tram en daarna met de bus te gaan.

Tramkaartje kopen ging voorspoedig, de rit ook en we waren ruim op tijd voor de bus dus kochten nog even water bij de Lidl vlakbij. 10 minuten voor vertrek kwam de bus er ook keurig aan maar toen kwam de buschauffeur helaas vertellen dude bus een half uur later pas zou vertrekken. De wachtende mensen waren daar niet bepaald blij mee maar zoals 1 dame al treffend zei: ‘come si, come ça’. Wij haalden een kopje koffie bij een café. Dit was er 1 waar ook loten gekocht worden voor de loterij en paardenracen en waar alleen mannen komen, die M dus best bijzonder aankeken. Iedereen zat hier ook al aan het bier en de pastis terwijl het nog geen 12 uur was. M werd nog innig geknuffeld door een meisje met het syndroom van down.


De bus was behoorlijk vol en bij de volgende stops werd het alleen maar voller. Er bleek een gastronomisch festival in Eze te zijn, dat verklaarde de drukte. Het was ca 45 minuten rijden. In Eze was het inderdaad ook een drukte van belang met allemaal kraampjes met eten, streetart-kunstenaars en veel toeristen.



Wij hadden al best trek en besloten paella te eten die bij 1 van de kraampjes gebakken werd, maar dan zonder de grote kippenpoot die je erbij kreeg. Uiteindelijk bleken er echter ook wat stukjes chorizo in te zitten. Balen, gelukkig was het heel weinig. 

We banjerden door de oude straatjes, helaas wel file lopen. Er waren veel leuke gallerietjes en veel groen. Het is wel een klein stadje dus we waren best snel weer buiten. Omdat we vreesden voor weer een overvolle bus terug kozen we voor het wandelpad naar Eze sur Mer. Het is een rotsig pad wat alleen maar naar beneden gaat. Het is ca 2 km maar wel continu spierspanning op je bovenbenen dus best pittig. Daarnaast het onderste deel in de volle zon.


We hadden vooral erg te doen met de mensen die het pad omgekeerd deden waarvan sommige halverwege al helemaal kapot waren. Het was wel een hele mooie wandeling tussen de olijfbomen en met uitzicht op de baai. 


De trein reed weer net weg toen wij er aan kwamen dus we moesten weer even wachten maar de treinrit was een stuk comfortabeler, en korter, dan de bus.


De grote winkelstraat van Nice hadden we nog niet gezien dus dus liepen we nog een stuk af maar we hielden het al snel voor gezien want te druk en alleen maar de grote ketens, zelfs de Hema! We dronken een biertje in een zijstraatje en liepen toen terug naar ons appartementje. Daar namen we een frisse douche want we waren warm geworden door het lopen in de zon, kleedden ons om en dronken nog een biertje in het kroegje waar we gisteren ook zaten. Ze kenden ons nog!

Uiteindelijk gingen we couscous eten op de hoek van ons appartement. Er zaten steeds veel lokalen dus dat was een goed teken. We konden nu ook alleen nog maar buiten zitten. Het bleek dat de man alleen het helemaal niet aan kon in de bediening. Iedereen moest heel lang wachten en dat was eigenlijk ook wel weer heel lollig om allemaal gade te slaan. Ze hadden er ook nog een afhaal bij dus er stond op een gegeven moment een hele rij. Lekker aten we wel. Groentencouscous en vooraf een salade van gegrilde groente (M) en een soort pastei met ei (J) vooraf.


Thuis deden we nog een spelletje. NB: de laatste foto is het straatje van ons appartement (links) met aan het einde de Russische kathedraal



Geen opmerkingen:

Een reactie posten