Dinsdag 17 oktober 2023: Antibes - Méounes-les-Montrieux

 We hebben geleerd van onze ervaring en dus gisteravond al online een kaartje gereserveerd voor de trein. Vanochtend verliep dus zonder stress. We sliepen ietsje langer (7:45) aten een broodje jam, pakten in, haalden nog een croissant/broodje en kopje koffie bij de bakker verderop en liepen op ons gemakje naar het stationnetje.

Dit keer hadden wij alles op orde maar had de SNCF dat niet. De TGV had vertraging en we moesten later ook nog naar een ander perron. Iedereen met al die koffers via de trappen (want in de lift past niet allemaal) naar de overkant. De trein ging 20 minuten later. We hadden gereserveerde stoelen. De reis naar Toulon duurde 1,5 uur, was mooi en verliep voorspoedig met lekker lezen/dutten/serie. 

In Toulon haalden we de huurauto op. Geboekt via de ANWB/Sunnycars maar was van Europcar. Loket zat op het station en de auto stond in de parkeergarage onder het station. Ideaal. Het was een Opel Corsa. Prima! 

We reden de stad uit en M had bedacht om naar het Massif de Maures te rijden want dat is een stuk mooier dan de snelweg. Prachtige slingerende weggetjes door een groen heuvelachtig landschap. Het eerste deel vooral veel wijngaarden met luxueuze wijnhuizen van de Cote du Provence-wijnen. Daarna een grote variatie aan bomen, zowel naald als loof. Heel mooi.

We stopten in Collobrières. Dit is een echt kastanjestadje, want deze streek staat bekend om de kastanjes. M had gelezen dat het nogal toeristisch is. Nou, niet nu. Het was zo goed als uitgestorven. Behalve het enige restaurant wat open was, die zat stampvol en wij moesten ook nog eten en het was al 13:30. Gelukkig kregen we na 5 minuten wachten toch een tafeltje. Het was een erg leuke en strak georganiseerde tent. Enige nadeel was dat er weinig vegetarisch was. Dat werd dus een pasta pesto voor M en een omelet met champignons en brood voor J. Dat was overigens allebei erg lekker, zoals alles hier eigenlijk lekker is.


We kregen het eten gelukkig vrij snel zodat we ook nog een rondje konden lopen in het dorpje want we hadden nog een strak schema voor de middag. M had een vervolgroute uitgezocht door het massif. Hier was het nog meer klimmen en uiteindelijk dalen met kronkelende smalle wegen en een prachtig uitzicht. Er waren vrijwel geen anderen op de weg. We zagen hier overigens ook de vele kastanjebomen, afgewisseld met naald- en andere bomen.

De volgende stop was een schildpaddenopvang. M had hierover gelezen. We waren er uiteindelijk net op tijd, anderhalf uur voor sluitingstijd, om alles nog goed te kunnen zien. Ook hier was te zien dat er in het hoogseizoen veel toeristen komen gezien het grote aantal picknicktafels op het terras maar we waren, op 2 andere mensen na, nu de enigen. De schildpadden waren gelukkig ook nog niet in winterslaap dus er was genoeg te zien.


Deze opvang is ontstaan omdat er in dit gebied (le Var) landschildpadden leven maar er regelmatig schildpadden gewond raakten door aanrijdingen of bosbranden of zo. Die zijn ze gaan opvangen en verzorgen en uiteindelijk werd de kennis zo groot dat ze ook andere schildpadden in nood zijn gaan opvangen bijvoorbeeld die hier als ‘huisdier’ zijn gekomen maar groter werden dan gedacht. Ook zijn er inmiddels 2 overzeese opvangcentra geopend waar de kennis wordt ingezet. Heel mooi! 

De schildpadden hebben buiten veel ruimte in een natuurlijke omgeving. Je moet goed kijken om ze te zien. De waterschildpadden hebben ook veel water en begroeiing ter beschikking. De schildpadden die een warmer klimaat gewend zijn hebben een grote kas met begroeiing en er zijn bassins met warm water. Vele malen beter dus dan de kleine terraria waar ze door mensen nogal eens in worden gehouden. Er is verder nog een waar schildpaddenziekenhuis onder andere met wees-schildpadjes. Al met al heel goed te zien wat ze doen en ook heel leuk en leerzaam voor ons.


Rond 17:00 reden we door naar onze volgende Airbnb. Dit is dus in het binnenland, gebied le Var, onderdeel van de Provence. Het is een afgezonderd appartement bij een grotere ‘villa’ in het bos tegen een heuvel (zie foto hierboven). Er is een aparte slaapkamer en badkamer. Prima allemaal en we werden vriendelijk ontvangen door de eigenaar en zijn hond Mascotte.

We deden boodschappen in het dorp bij de kleine Spar waar ze zowaar wel vegaburgers (uit de vriezer) hadden. We aten de hamburger met gebakken aardappeltjes en sla. Heerlijk hoor. Fijn dat we zelf weer konden koken. Vanavond kijken we weer serie want de wifi is weer snel genoeg.

Het is overigens een stuk minder weer, bij de schildpadden zelfs wat miezer en ca 18 graden nog maar. In NL is het echter nog een stuk kouder, dus we klagen niet. Alleen jammer dat we het zwembad wat hierbij zit nu niet kunnen gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten